Snoeien doet groeien en bloeien!
Wie van rozen houdt moet geen angst hebben om te snoeien.
Na de winter, omstreeks eind februari begin maart, dienen de rozen krachtig teruggesnoeid te worden. Op deze manier verjong je de roos. Ook zorg je ervoor dat er vanuit de oculatie nieuwe krachtige takken groeien.
Bij het snoeien laat je in principe twee ogen staan en knip je net boven een oog. Dit zijn de rode punten die in het vroege voorjaar op de takken ontstaan. In de praktijk komt dit er op neer dat je de takken terugsnoeit tot 4 à 5 cm boven de aarde (zie foto’s).
Alle grootbloemige rozen
Dit geldt in principe voor grootbloemige rozen, trosrozen en miniatuurrozen.
Stamrozen worden identiek gesnoeid als struikrozen, dus ook twee ogen laten staan (zie foto).
Heesterrozen en Botanische rozen
Heesterrozen en botanische rozen hoeven in principe niet teruggesnoeid te worden. Deze bloeien namelijk op het overjarige hout. Worden deze rozen te groot dan mag je deze uiteraard terugsnoeien tot iedere gewenste hoogte.
Klimrozen snoeien
Wanneer je klimrozen gaat snoeien bind je de jonge takken aan. Daarbij snoeien we de jonge (zij) scheuten op deze takken terug tot op twee ogen. ook mogen alle te dunne en kromgegroeide takken in zijn geheel verwijderd worden.
Op deze manier hou je een gezonde klimroos die zich ook van onderuit verjongt. Ook zal deze over de hele lengte van de takken nieuwe bloemen maken.
Wanneer rozen snoeien?
In de regel zul je de rozen eerst in het voorjaar snoeien. Vanaf maart is dit meestal mogelijk. Als je eerder begint, dan is de kans op ziektes meer aanwezig.
Houdt er rekening mee dat je snoeit als het overdag niet vriest. Als je dit wel doet, dan kan dit de plant beschadigen. Het snoeien in het voorjaar verjongt de plant en zorgt voor groei vanuit de basis.
Na de bloei, in de zomer, verwijder je de uitgebloeide bloemen. Zo kan de plant nieuwe bloemen vormen.
Ook zul je voor de winter moeten snoeien. Dit om de plant winterklaar te maken. Hoe ver je de roos snoeit, hangt van de soort af. Ook is dit het uitgelezen moment om bemesting toe te voegen.
Verzorging van de rozen
Gebruik bij het snoeien een scherpe snoeischaar. Op deze manier krijg je ieder jaar weer een krachtige en gezonde roos.
In het vroege voorjaar mag u de roos bijmesten met organische mest
(koemest(korrel)/paardenmest) en als de roos volop in het nieuwe blad staat mesten met rozenmest. Na de eerste bloei de rozen tot de helft terugsnoeien en nogmaals bijmesten met rozenmest.
Snoeien doet bloeien en groeien, ben hier niet te voorzichtig in
en u zult nog veel plezier beleven van de Koningin van de bloemen!