Winterbescherming van rozen

/
Comments Closed

Om rozen tegen winterinvloeden te beschermen is het verstandig om uw rozen aan te heuvelen met aarde.
Dit kunt u doen door de grond die om de roos ligt op te schuiven naar het midden van de roos tot een hoogte van zo’n 10 tot 15 cm.
In de ontstane holten kunt u dan oude, overjarige stalmest of gedroogde koemestkorrels en/of compost strooien.
Gebruikt u koemestkorrels om bij te mesten, dan is het verstandig om ook de grond te bedekken met compost of blad ( fijngemaakt tuinafval )
om bodemverwering tegen te gaan.
Het bedekken van de rozen moet zeer zeker niet te vroeg gebeuren omdat u de rozen ander te veel “verwend” en dan juist de kans aanwezig is dat de rozen te gevoelig en teer worden.
Eind November, begin December is meestal een prima periode om hier mee te beginnen.
In het voorjaar als de ergste vorst voorbij is of als de voorjaarssnoei plaats vindt (omstreeks eind februari/begin maart)
wordt het heuveltje weggehaald en deze grond kunt u dan weer met de mest en compost mengen.
Het is beter voor de roos om bij het aanheuvelen niet de grond te nemen die om de roos ligt, maar deze van elders uit uw tuin te nemen.
De opbouw van de grondlagen wordt dan niet verstoord en eventuele hoge wortels en jonge haarwortels worden dan niet beschadigd.

aanheuvelen[1]

 

Stamrozen hebben de oculatieplaats hoog boven de grond.
Als er strenge vorst wordt voorspelt kunt u de oculatieplaats beschermen door er stro, jute, dennentakken of coniferengroen om te wikkelen.
Ook kunt u een plastic zak om de kroon doen, echter het probleem bij warmere of zonnige dagen is dat de temperatuur in de zak kan oplopen
en daardoor de kans bestaat dat de roos te vroeg gaat uitlopen en dan juist kan bevriezen.

 

 

 

 

Comments are closed.